Selasa, Mac 17, 2015

Projek Rabak’s DIY art collective in Ipoh | #edGY

Projek Rabak​ ditubuhkan w bunch of my good friends; Adam Jalaludin​, Abdul Azim​, Seyn Jukey​, Riduan A-dullah​ and Sara Khalid. Bermula dari berenam, kami mula expand dengan ramai lagi krew; Amir Fazel​, Haziq Pratama​, Peteng Mosley​, Abdul Mushawwir​, Syafiq Effendi Faliq​, Shima Scarlett, Shahirah Mohd Nasir​, Harith Amirrul Mat Halim​ dan ramai lagi (tak tertulis) antara yang terawal lepak w us and bikin chaos di Ipoh's new wave art scene. Most of them, new faces, newcomers yang nak cari jalan explore benda depa minat.

Kita mula aktif bikin macam-macam event, terus jalan tanpa henti dan buka publishing house Rabak-Lit​ and our own art space + distro + kafe; Khizanat​.

Tanpa semua orang sedar Rabak mula jadi movement. Ada orang panggil kita saviours, hipsters, poseurs, syok sendiri and so on. Kita tak pernah ambil pusing. Rabak bukan lagi hanya untuk Ipoh, ia untuk ramai orang yang dahagakan ruang untuk jadi mereng dan sasau. Kita selalu buka pintu untuk tu.

Tahun berjalan corporate mula cari Rabak and once in a while kami 'jual' our souls to them to do things kita suka dalam skala besar dalam acuan yang kami suka. Dalam masa sama kami masih bikin hal-hal DIY yang selama ni kami percaya dan memang jadi antara teras utama kolektif.

Our venture terbaru ialah menjadi record label dengan menerbitkan 'Pop n' Roll​' dan ada beberapa artis/band yang already dalam list untuk diterbitkan di masa akan datang.

Tak tahu apa future dihidangkan untuk Rabak, tapi kami selalu berhenti bernostalgia tentang hal-hal lalu (kerana kami percaya terlalu mengenang memori kadangkala merbahaya buat kita tak bergerak) dan apa yang Rabak mahu adalah now.

This is our now, and kami nak embrace it.

BACA ARTIKEL DI SINI:

Projek Rabak’s DIY art collective in Ipoh | #edGY

Tiada ulasan: