Selasa, Jun 04, 2013

Konflik Ada Tempoh Tamat

Ada banyak perkara yang mahu diperjelaskan semahu-mahunya. Tapi tak semuanya dapat kita cerita.

Konflik ada di mana-mana. Di pejabat-pejabat besar, kedai-kedai runcit, gerai-gerai jalanan, dalam tandas, dalam pungkoq pesakit diarrhea dan di mana-mana saja celah pelusuk dunia.

Berkonflik dengan orang yang kita kenal adalah perkara biasa yang aku kira terjadi pada kebanyakkan kita.  Sejak kecil kita dah berkonflik dengan adik-beradik atau keluarga, jadi tak ada apa patut dihairankan kalau konflik terjadi dalam persahabatan.

Cuma, apa yang hairan bin ajaib ialah apabila ada pihak-pihak, individu-individu, mat-mat dan minah-minah yang tak tahu apa-apa atau hanya dengar sebelah cerita nak join in the party. Oh gang, so not kool. Biarlah manusia-manusia berkonflik selesaikan sendiri--parti dan pesta masing-masing punya, go find yr own conflict and party with it.

Tak kira siapa betul atau salah, third party tak tahu cerita adalah A BIG NO NO. Jaga anu sendiri, berhenti jentik anu orang lain. Jika diteruskan, itu adalah topik jenaka di meja kopi. A sad joker.

In the end of the day, bila duduk diam-diam bersendiri; di kamar gelap, atas mangkuk jamban, atas katil, di depan televisyen atau bersendiri di mana-mana, orang-orang berkonflik tahu, kami adalah orang-orang yang merindu;

Satu
sama
lain.

2 ulasan:

Päk Läng berkata...

bukan hidup namanya kalau tak berkonflik. tapi kita hidup bukan untuk berkonflik.

MJ berkata...

Pak Lang, betul. :)