Jumaat, Ogos 30, 2013

The Daily Seni, Pop n' Roll & Khizanat KL

Lama juga aku tak update blog, hampir dua bulan lamanya. Apa cerita baru? Ada beberapa cerita baru yang boleh dikongsi dengan korang semua.

Yang pertamanya, aku dah mula menulis untuk sebuah portal; The Daily Seni. Kalau korang lama tak nampak aku update apa-apa kat sini, maybe aku ada update apa-apa kat sana. Boleh check dan baca column aku kat sana.

Keduanya, lepas bertahun aku tak berapa nak aktif main muzik, aku baru ni dah settle-kan proses rakaman album baru yang sekarang dalam proses mastering. Album ni tajuknya 'Pop n' Roll' dan muziknya boleh aku katakan tak sama langsung dengan album solo pertama yang sangat poppish tu. Album kali ni agak raw dan wild. Nanti akan ditulis lanjut tentang album tu. Kalau nak news lebih advance boleh 'like' Mohd Jayzuan di Facebook atau ikut aku di Twitter.

Ketiga dan news penting yang terakhir untuk current ni, aku dan kawan-kawan akan buka Khizanat KL (klik untuk ke Facebook kami), ikut di Twitter dan kalau ada Instagram follow; @KhizanatKL. Bagi yang masih clueless dan tak tahu apa tu Khizanat; ianya sebuah distro, art space, social club--kata mudahnya, boleh jadi tempat melepak, place to melepak. Boleh juga ikut Khizanat (link untuk Khizanat asal yang terletak di Ipoh) untuk 'kaji' dan study lebih lanjut pasal Khizanat.

That's it for now. Selamat berpuasa enam dan selamat merdeka!

Rabu, Jun 05, 2013

Beli '28 Hari Anarki' Untuk Masa Depan Gemilang

Sejak dua buah buku aku; '28 Hari: Jurnal Rock n' Roll' dan 'Anarki di Kuala Lumpur' yang diterbitkan penerbit kultus; Sang Freud Press habis di pasaran atau dengan kata separa eksyennya--sold out. Ramai juga yang masih tercari-cari dan tertanya-tanya kat mana lagi boleh dibeli kedua-dua buku tu. Setiap kali soalan ni diajukan, aku turut bingung. Tak ada jawapan yang tetap atau menyakinkan aku boleh kasi selain tersenyum kambing.

Sehinggalah baru-baru ni penerbit buku alternatif yang hangat di pasaran; Lejen Press mahu menerbitkan semula kedua-dua naskah ni.

Awesome-nya tentang terbitan kali ni ialah kedua-dua buku akan digabungkan menjadi satu. Dua cerita dalam sebuah buku. Two plus one. Kombo! Dijual dengan harga sebuah buku! Kulit muka buku baru ni juga dibikin semula oleh geng Lejen mengikut kesesuaian konsep in house mereka.

Korang boleh usha dan lagi kool kalau 'like' Facebook page '28 Hari: Jurnal Rock n' Roll + Anarki di Kuala Lumpur' dan terus tanya pada penerbit bagaimana nak angkat buku special ni. Angkat lebih-lebih sket, aku nak bikin rumah atas bukit.

Peace out!


Selasa, Jun 04, 2013

Konflik Ada Tempoh Tamat

Ada banyak perkara yang mahu diperjelaskan semahu-mahunya. Tapi tak semuanya dapat kita cerita.

Konflik ada di mana-mana. Di pejabat-pejabat besar, kedai-kedai runcit, gerai-gerai jalanan, dalam tandas, dalam pungkoq pesakit diarrhea dan di mana-mana saja celah pelusuk dunia.

Berkonflik dengan orang yang kita kenal adalah perkara biasa yang aku kira terjadi pada kebanyakkan kita.  Sejak kecil kita dah berkonflik dengan adik-beradik atau keluarga, jadi tak ada apa patut dihairankan kalau konflik terjadi dalam persahabatan.

Cuma, apa yang hairan bin ajaib ialah apabila ada pihak-pihak, individu-individu, mat-mat dan minah-minah yang tak tahu apa-apa atau hanya dengar sebelah cerita nak join in the party. Oh gang, so not kool. Biarlah manusia-manusia berkonflik selesaikan sendiri--parti dan pesta masing-masing punya, go find yr own conflict and party with it.

Tak kira siapa betul atau salah, third party tak tahu cerita adalah A BIG NO NO. Jaga anu sendiri, berhenti jentik anu orang lain. Jika diteruskan, itu adalah topik jenaka di meja kopi. A sad joker.

In the end of the day, bila duduk diam-diam bersendiri; di kamar gelap, atas mangkuk jamban, atas katil, di depan televisyen atau bersendiri di mana-mana, orang-orang berkonflik tahu, kami adalah orang-orang yang merindu;

Satu
sama
lain.

Isnin, Mei 27, 2013

Ipoh Alternative!, Hujan, Love Me Butch, Marjinal dan Budaya Pop!

Definition of cool berbeza-beza untuk pelbagai orang. Bagi aku, untuk dua minggu akan datang, definition of cool aku mudah. Siapa pergi 'Ipoh Alternative!', dia cool. Super cool. Lagi cool daripada the word, 'COOL'. Much cooler than ais batu campur, bro.

Apa kebendanya 'Ipoh Alternative!' ni?

Sebuah festival kecil-kecilan dibikin kutus Projek Rabak yang berlangsung selama tiga hari berturut-turut dalam satu minggu; 8, 9 dan 10 Jun 2013. Festival mengumpulkan ulat-ulat buku, kaki-kaki filem dan fanatik-fanatik muzik. Dijangka minggu paling meriah untuk pop culture kakis terutama yang di Ipoh. Yang dari luar Ipoh, digalakkan turun dan be part of the festival.

Booth-booth penerbit buku alternatif akan dibuka, filem-filem bawah tanah daripada filmmakers yang mahu bikin 'gelombang baru' menunggu untuk ditonton dan band-band rock n' roll yang akan menjajah pentas dah tak sabar nak blast and keringkan anak tekak menyanyi bersama!

Dua buah band besar rock n' roll Malaysiana; Hujan dan Love Me Butch juga akan bikin sessi up close bersama supporters mereka dan full set showcase dalam rangka tour mempromosi album baru depa.

Boleh usha poster di bawah, kalau nak baca info festival dengan lebih lanjut dan nak tahu lebih mendalam, boleh klik: Ipoh Alternative!


Festival akan ditutup pada hari Isnin dengan lagenda punk dari Indonesia, Marjinal. Poster untuk persembahan mereka ada di bawah dan untuk info lanjut klik: Marjinal - Berseronok Tour 2013 (IPOH).


Come to our lil' old town. Layan Ipoh Alternative!, tonton band-band rock n' rolla, rayakan budaya pop dan makan Nasi Ganja! Tolong sebarkan pada kenalan!

Peace!

Isnin, Mei 20, 2013

28 Hari Anarki

22 Mei 2013 ni, tepat tiga tahun buku pertama aku, '28 Hari: Jurnal Rock n' Roll' keluar. Dalam masa tiga tahun ni jugak aku dah keluarkan beberapa buah buku, salah satunya novella, 'Anarki di Kuala Lumpur'. Apa yang aku tahu kedua-dua buku ni dah kehabisan stok dan tak ada lagi dijual di mana-mana kedai buku setelah terbitan pertama selamat di-sold out-kan. Tabik untuk semua yang membeli dan tak pernah berhenti menyokong.

Permintaan untuk kedua-dua buah buku masih tak pernah putus, malah ada pembaca-pembaca baru yang mencari-cari di mana boleh depa dapatkan '28 Hari' dan 'Anarki'.

Afraid not. Dalam masa terdekat korang dah boleh dapatkan kedua-dua buah buku tu. Paling layan adalah, kedua-duanya akan digabungkan dalam satu buku. Dua dalam satu.

Kombo buku tu akan diterbitkan semula oleh penerbit baru aku; Lejen Press. Apa-apa hal korang boleh contact depa untuk tanya perkembangan lanjut.

Tolong beritahu semua kenalan dan ulat-ulat buku yang literature rock n' roll tempatan kembali bernafas.


Rabu, April 03, 2013

Tentang 'Aksi Reaksi 2: Dokumentasi Dum Dum Tak'

Brudda tulis buku ni namanya Nizang; punk rocker berkaca mata yang rileks-rileks dan kool. Sebelum borak pasal buku dia, nak cerita sikit camna aku kenal mamat Terengganu ni. Cerita lama, 90an punya hal.

Masa tu aku belasan tahun (umur kami sama), gils babs fanatik dengan hal-hal counter culture--underground scene. Satu hari aku dapat tahu pasal 'Mosh', fanzine punk rock dan skate tulisan Nizang. Time tu aku pun skate dan tulis zine punk rock sendiri dengan beberapa kawan sekampung. Ini semua zaman zine fotostat hitam putih, zaman potong artikel-gam-fotostat, zaman rajin tulis artikel marah-marah sana-sini.

Kami mula berutus surat, ol' skool style! No social networks.

Sejak dari tu, kami sentiasa ambil tahu tentang progress masing-masing secara tak langsung, hinggalah kami berjumpa face to face di Koala Lumpor (ye ke?)--tapi aku lupa di mana dan waktu bila (mungkin Nizang ingat).

Nizang aktif, main band, tulis zine, bikin record label--dedikasi dia pada scene memang tak terhingga. Aku rasa RM yang dah dihabiskan untuk scene maybe boleh buat duit beli tanah kat tepi pantai Terengganu sana. Kalau dalam scene ada jawatan, aku vote mamat ni jadi menteri.

Buku 'Aksi Reaksi 2: Dokumentasi Dum Dum Tak' adalah buku ditulis secara sangat santai dan ianya bahan bacaan ringan walaupun isinya agak berat; tentang punk rock, politik, isu-isu humanity dll. Dengan saiz poket yang sesuai dibawa ke mana saja, aku menyarankan buku ni dimiliki muda-mudi yang mahu bacaan rock n' roll acuan Nizang--no sex or drugs. Ini bukan sastera tinggi, ini tulisan direct tak ada bahasa bunga-bunga dan tak ada cubaan jadi pseudo intellectual. Baca buku ni dan kita akan tahu, this is Nizang.  People should write because they want to express, not to please others. Dan Nizang did it well, write to express, to document--Nizang bukan nak masuk pertandingan menulis. Buku ni offer pure and raw materials. Kalau nak cari kesalahan tatabahasa atau standard penulisan tinggi-tinggi, boleh cari kat tempat lain.

Dengan prakata ditulis oleh Hishamuddin Rais, aku rasa buku ni patutnya dah diangkat jadi bahan bacaan wajib punk rockers terutamanya dan mat-minah yang belajar-belajar nak jadi rock. Mungkin buku ni tak cukup deep bagi sesetengah orang, but, perkara paling penting adalah contribution buku ni untuk scene. Sumbangan walau sekecil manapun atau seteruk manapun still wayyy better than do nothing.

'Aksi Reaksi 2: Dokumentasi Dum Dum Tak' diterbitkan oleh Perak Alternatif Press & Distro dan Kolektif Kaki Ketik. Boleh hubungi mereka untuk tempahan online atau yang berada di Ipoh boleh terus walk in ke Khizanat. Beli dan sokong scene punk tempatan moga ia terus subur dan menggegarkan!

Gambar di bawah adalah pose-konon-messy-punk-rock dengan harapan buku ni bakal terjual sebanyak mungkin, walaupun yang sebenarnya depa patut letak balak hensem dan makwe cunz untuk pose dengan buku ni.

Adios. Viva la punk!


Khamis, Mac 28, 2013

Projek Streetwear

Banyak tahun lepas, aku dan sorang member ada bikin satu clothing line, Evol. Kami keluarkan t-shirt, kemeja, kasut DIY-conteng-sendiri, cap dan vest. Evol tak tahan lama, komitmen kami masing-masing dusyum ke laut. Lepas banyak tahun tu, ada juga terfikir nak bikin balik clothing line, tapi sebab tak ada masa (baca: malas atau wang tarak) aku simpan je diam-diam dalam hati.

Tapi beberapa minggu lepas, nafsu nak bikin semula streetwear membuak-buak, mungkin sebab teruja tengok baju-baju dihantar untuk dijual di Khizanat. Semangat datang tiba-tiba, tak boleh ditahan-tahan lagi, nafsu menderu berlumba-lumba. Kapow! Aku siap bikin design pertama dengan bantuan Stellz.


Kalau nak nampak koolz, beli baju ni. Nak nampak poyo pun beli baju ni. At least, kalau orang kutuk poyo pun, tapi bergaya--si poyo yang bergaya. T-shirt ni sesuai untuk semua yang true to the core sampai poseur boleh pakai. Kalau low self esteem nak mengayat, pakai baju ni try ngurat, maybe boleh dapat, kalau tak dapat pun takpa, balik bikin lagu punk rock dan marah. Rayakan budaya pop, friends.

'Punk Rock Bukan Jenayah' dalam tiga warna, saiz 'S' dan 'M' (t-shirt print on Gildan). 

Cara-cara membeli:


1. Bank in jumlah yang dinyatakan ke akaun Maybank 558314419848 (Khizanat).


2. Emel nama barangan, slip pembayaran, nama, alamat, nombor telefon, warna dan saiz ke khizanatipoh@gmail.com.


3. Kemudian tunggu inche posmen dengan penuh sabar dan senyum.


4. Mudah, kan? Masih lagi blur? Korang call, text atau WhatsApp je la ke: +6012-5622353.


5. Walk in terus ke Khizanat.

RM50 (penghantaran percuma/free shipping)







Isnin, Mac 18, 2013

Post Pelancaran Khizanat

2013 untuk aku bermula dengan agak harsh sebenarnya. Macam-macam perkara bitter terjadi. Emotionally disturbed with surrounding. Tapi, aku tahu, aku tak pernah screw sesiapa and tu membuatkan aku rasa mighty good about myself. I, maybe an arsehole, but I don't screw people, especially my friends.

Dalam situasi anarki dan huru-hara tu, aku macam biasa, terus berjalan dan mencari-cari mimpi.

Allah the Greatest. Dia duga aku macam-macam untuk bagi aku semula macam-macam. Dan apa yang diberi tu melampau-lampau berbaloi and worth it. Happiness berganda.

Sabtu lepas adalah hari pelancaran/pembukaan Khizanat; art space + distro + social club + mini kafe yang aku usahakan bersama beberapa kawan.

Melihat orang-orang yang datang, bersosial dan berkenalan dengan kawan-kawan baru amat refreshing. People datang bukan saja dari Ipoh, malahan luar--ada dari Seremban, Kedah, Selangor, K.L, Johor dan daerah-daerah lain yang asing. Komunikasi sesama manusia mengembirakan aku, buat aku tersenyum, macam lelaki miang nampak nurse cantik.

I love my current surrounding, top notch atmosphere, great great friendship. Positive vibes, mode on. Hatred terbang ke tong sampah.

Foto hari pelancaran.

Isnin, Mac 11, 2013

Cara Mudah Beli T-Shirt Projek Rabak, Khizanat dan Rabak Lit

Ada barang baru, panas baru keluar dari oven! Sebelum lebih ramai yang bertanya camna nak dapatkan--beli baju-baju ni, kat sini aku sediakan cara-cara paling mudah, simple, sap sap soy untuk semua. Even, orang paling malas dalam dunia pun mampu bikin, percayalah.

Mula-mula, usha la baju mana yang korang minat. Setakat ni baru keluar 3 designs ni je. Di bawah entry ni korang boleh usha design-nya.

1. Projek Rabak 'Generasi Rabak'
2. Khizanat 'T-shirt Rasmi'
3. Rabak Lit 'Buku Tak Mati'

Kesemua baju di atas harganya RM40 by hand dan RM50 (termasuk bayaran Pos Laju) jika melalui online.

Cara-cara membeli online:

1. Bank in jumlah untuk setiap harga baju ke akaun Maybank 558314419848 (Khizanat).
2. Emel slip pembayaran, nama, alamat, nombor telefon, warna dan saiz ke khizanatipoh@gmail.com.
3. Tunggu inche' posmen sampai dan kemudiannya boleh bergaya.

Mudah nak mamps, kan?

Kalau nak beli by hand, boleh walk in ke Khizanat terus atau boleh jugak dibeli masa Pelancaran Khizanat pada 16 Mac 2013 ni.

Sebarang pertanyaan boleh call terus ke 0125622353. Tolong kongsi entry ni ya. Peace!




Isnin, Mac 04, 2013

Pra Pelancaran Khizanat


Januari 2011, aku dan beberapa orang kawan bikin sebuah kolektif art, Projek Rabak. Direction-nya adalah untuk meraikan budaya pop--mengembangkan dan berkongsi seni. Kami bermula tanpa satu sen pun. Tempat pertama kami gunakan untuk bikin acara adalah Menora; sebuah pusat tuisyen milik seorang teman yang juga pengasas bersama Rabak. Di Menora ada sebuah dewan yang boleh memuatkan sekitar 80-100 orang, di situlah buat pertama kalinya acara Rabak dibikin--‘Wayang Rabak’; menayangkan filem-filem kepada umum dengan tiket RM3 dan popcorn D.I.Y! Bermula dari situ, di tempat yang sama kami mula anjurkan bacaan puisi, akustik, forum dan secara tak langsung ianya berkembang perlahan-lahan menghubungkan karyawan-karyawan dan fanatik-fanatik seni. Rabak mula dijemput ke acara-acara luar dari Ipoh dan mula dikenali sebagai sebuah pergerakkan counter culture. The art scene for youth kembali kick arse di Ipoh.

Projek Rabak tak ada sempadan, tak ada dinding pemisah--terbuka untuk semua yang berminat merayakan kesenian untuk bersama berkongsi menjadi satu. Jadinya, dalam kolektif kami ni penuh dengan karyawan-karyawan pelbagai cabang art. Dari pembikin filem amatur, pelukis, penyajak, pemuzik hinggalah ke mime artist, dan, yang paling ramai sekali adalah penulis.  Maka atas sebab tu jugalah kami menubuhkan rumah penerbitan sendiri dinamakan Rabak Lit pada April 2012.

Fokus Rabak-Lit adalah menerbitkan karya penulis-penulis yang kami suka, yang tulisannya menawarkan penulisan alternatif berbanding tulisan sedia ada di arus perdana. Kebanyakkan mereka adalah penulis-penulis underground yang tak punya lulusan atau sijil penulisan daripada mana-mana kolej mahupun universiti. Kami suka, kami terbit, kami jual. Kami tak kaya tapi happy.

Sejak dari bermulanya Rabak, bermacam suka dan pelbagai duka dihadap. Kawan baru datang, kawan lama hilang, musuh jadi kawan, kawan jadi lawan. Penyokong Rabak di mana-mana dan pembenci Rabak juga di mana-mana. Segalanya seimbang menunjukkan yang dunia adil. Konflik dan drama dalam friendship adalah perkara yang tak dapat dielakkan. Ayat klise; it’s hard, but that’s life. Yang berhenti biarkan berhenti, yang masih percaya pada mimpi-mimpi dialu-alukan dengan pintu terbuka untuk join the club. So, what's next in the camp?

Dengan izin Big Boss Besar, insya Allah, pada 16 Mac ni akan dilancarkan pula Khizanat

Apa sebenarnya Khizanat?

Bagi kami, ianya adalah art space; tempat karyawan-seniman berkumpul menghidupkan seni. Juga adalah sebuah kelab sosial—community club; tempat melepak menghubungkan pencinta-pencinta art. Dalam masa sama sebuah distro menjual buku, fesyen, muzik yang ada menyediakan homemade burger, kopi dan makanan-makanan simple yang lain. Turut mempunyai galeri dan ruang untuk mengadakan live performance for bands, singer-songwriters, poets dan lain-lain.

Minta tolong bagi yang mengetahui tentang Khizanat untuk menyebarkan cerita tentang tempat baru ni. Kami mahu berhubung, teruskan berhubung, mari berhubung, kerana hanya dengan berhubung silaturrahim akan terjalin dan budaya pop tak akan mati.

Semua dijemput dan dialu-alukan ke Khizanat kerana ianya tempat untuk semua. 7 hari seminggu, 24 jam sehari. Jika ada masa lapang, dijemput datang ke pelancaran Khizanat. Klik di sini untuk lihat maklumat lanjut tentang siapa yang akan perform dan apa lain yang disajikan. Ada muzik, ada filem, ada buku dan macam-macam lagas. 

Happy Monday!

Selasa, Januari 22, 2013

Khizanat? Apa Kot?

Mimpi-mimpi tak akan mati selagi kita tak berhenti.

Aku dan Adam, seorang kawan sekampung; salah seorang pengasas Projek Rabak dan pencipta PeaceBeUponYou pernah ada satu mimpi. Mimpi tu adalah membuka sebuah port/HQ/kedai atau (letak apa nama sesuai di sini). Sebuah tempat yang meraikan pop culture dan merayakan kesenian. 

Beberapa tahun berlalu, mimpi-mimpi kami hanyalah borak-borak kosong di kedai kopi, angan-angan Mat Jenin--tak ada tanda-tanda akan terjadi sehinggalah tiga ratus lima puluh tahun kemudian, pada tahun ni, 2013. Dengan usaha dan kerja keras kawan-kawan lain di Rabak; terutama Seyn dan Riduan A.dullah, kami akhirnya sedang dalam proses membuka 'port' sendiri di bandar tua kami; Ipoh. Tempat ni kami namakan, Khizanat. Apa maksudnya? Ayuh tanya Inche' Google.

Apa sebenarnya Khizanat ni? Mungkin ianya adalah art space--ruang untuk seniman-seniman dan artis-artis berkarya (atau melepak). Dalam masa yang sama, di Khizanat ada disediakan bahagian buku, pakaian, cakera padat, galeri, live venue (untuk gig, reading, screening etc.) dan sedikit makan minum dan beberapa stuff lain lagi. Ianya bukan kafe total. Atau butik. Atau pun kedai buku besar. Mahupun kedai muzik. Apatah lagi galeri seni yang hebat ataupun kelab muzik. Aku sendiri keliru. Kami sendiri keliru. Mungkin apa yang paling hampir adalah art space ataupun social club. Kelab di mana mengumpulkan orang-orang yang berminat dengan hal-hal berkaitan. Entah.

Ketika aku menulis ni, Khizanat masih lagi dalam proses renovation. Tinggal 70% untuk disiapkan. Insya Allah jika tak ada masalah, pertengahan Februari kami akan buka pintu. 

If berminat mahu tahu berita-berita terkini Khizanat. Boleh 'like' Khizanat di Facebook, ikut di Twitter dan cari kami di Instagram: @khizanat. Kalau ada pula yang mahu letak stuff, boleh call: 0125622353.

Aku akan update blog dengan tarikh pembukaan nanti. Atau ikut je link di atas. Di bawah adalah logo Khizanat yang dibikin Adam sendiri.

Mari berhubung!

Selasa, Januari 15, 2013

Pix 'Kelas Filem' bersama Dain Said di Sekolah Rabak

Sedikit pix daripada 'Kelas Filem' bersama Dain Said di Sekolah Rabak. Untuk lihat lebih banyak gambar-gambar, boleh klik sini!